Kako se pripraviti na pregled pri dermatologu

Ker so pregledi pri specialistu dermatologu časovno omejeni, je smiselno, da se na pregled že doma pripravite. Spodaj je naštetih nekaj nasvetov, kako se pripraviti na pregled in kaj lahko od zdravnika pričakujete.

Težave poizkusite časovno opredeliti, kdaj so se začele, koliko časa trajajo ali izpuščaji izzvenijo in se nato ponovno pojavijo. Kaj po vašem mnenju sproži, oz. poslabša pojav kožnih težav.

Povprašajte svoje krvne sorodnike ali kdo ima, oz. ali je kdo imel podobne težave.

V primeru, da ste po nasvetu svojega zdravnika, oz. po lastni presoji uporabljali mazila ali jemali tablete zaradi omenjenih težav, si napišite imena krem in zdravil, opredelite koliko časa ste jih uporabljali in ali so prispevali k izboljšanju stanja.

Zdravnika bo morda tudi zanimalo katera zdravila redno jemljete, zato je priporočljivo, da imate s seboj seznam zdravil, ki jih redno uživate (npr. zdravila za zniževanje krvnega tlaka, kontracepcijske tablete, zdravila za sladkorno bolezen...).

V primeru opažanja znamenja ali pigmentnega madeža na koži, je ključno vedeti, koliko časa spremembo opažate in ali spreminja velikost, obliko ali barvo. Pomagajo vam lahko starejše fotografije.

V primeru, da imate, oz. ste imeli astmo, seneni nahod ali atopijski dermatitis, oz. kakršne koli izpuščaje po koži v otroštvu, je smiselno, da to zdravniku poveste. Prav tako je pomemben podatek, če so katere izmed naštetih bolezni prisotne v vaši družini.

Poizvedite tudi ali ima kdo od vaših sorodnikov melanom, luskavico ali katero drugo dermatološko bolezen. Večina dermatoloških obolenj za postavitev pravilne diagnoze ne potrebuje dodatnih preiskav, ampak zgolj pregled kože izkušenega dermatologa. Zdravnika povprašajte ali so potrebne dodatne preiskave.

V primeru, da ne razumete razlage zdravnika, je ključno da mu to poveste, da vam bolezen in kaj lahko pričakujete, razloži tako, da boste razumeli.Vsa besedila na spletni strani zavoda so last zavoda. Brez pisnega dovoljenja je prepovedano kopirati ali reproducirati ta besedila, razen izjem, ki jih določa zakonodaja. Vsakršen poseg v avtorsko pravico se po tem aktu šteje za kršitev pravic intelektualne lastnine.