VIRUSNE BRADAVICE

VIRUSNE BRADAVICE

 

Virusne bradavice so pogosta nalezljiva bolezen. Povzročajo jih HPV virusi, ki se med ljudmi prenašajo z dotikom in predmeti na katetrih se virusi nahajajo. Obolevajo predvsem otroci. Odrasli zaradi razvitega imunskega odziva na okužbo s HPV virusi manj pogosto zbolijo. Bradavice pri zdravem posamezniku v nekaj letih same izzvenijo, zato njihovo zdravljenje ni nujno. Možni načini zdravljenja bradavic so krioterapija (pomrzovanje s tekočim dušikom), mazanje s keratolitičnimi sredstvi, laserska terapija.

 

VZROKI BOLEZNI

Bolezen povzroča Humani Papiloma Virus (HPV virus). Poznamo preko 100 tipov HPV virusov. Virusi so praktično povsod prisotni, zato smo ljudje dnevno v stiku z njimi. Prenašajo se  z dotikom ter preko predmetov kot so brisače, obuvala, kljuke in tipkovnica. Večja verjetnost okužbe je, če je koža poškodovana npr. manjše praske, odrgnine in grizenje obnohtne kožice lahko povečajo verjetnost okužbe. Z leti ljudje razvijemo imunsko obrambo proti virusom, zato so virusne bradavice pri starejših manj pogoste. Določeni tipi HPV virusov se prenašajo spolno in so povezani z nastankom raka na materničnem vratu.

ZNAKI BOLEZNI

Navadne bradavice najpogosteje povzročajo HPV virusi 1, 2 in 4. Na mestu okužbe nastane bunčica zadebeljene kože (verruca vulgaris). Najpogosteje okužba nastane na prstih rok, podplatih ter mestih, ki so nagnjena k poškodbam (kolena, komolci). Virusa tipa 3 in 10 povzročata ploščate bradavice, ki se na mestu okužbe kažejo kot ploščate spremembe (verrucae planae). Prisotne so na zgornji strani roke in obrazu. Posebna oblika so bradavice na podplatih, ki se združujejo v večjo ploščo in tvorijo t. i. mozaične bradavice. Filiformne bradavice so prekrite s tankimi izrastki, ki spominjajo na lovke hobotnice.

ALI SO POTREBNE PREISKAVE?

Za postavitev diagnoze je dovolj pregled specialista dermatovenerologa. Tipizacije HPV virusov se pri navadnih bradavicah ne opravlja, saj ne spremeni zdravljenja bolezni. Tipizacijo se opravlja zgolj v redkih primerih, kjer je postavljen sum dedne bolezni, zaradi katere je podvrženost okužbam kože z virusi večja.

ZDRAVLJENJE BOLEZNI

Zdravljenje bradavic ni nujno potrebno. V nekaj letih večina bradavic sama izzveni. Ko dosežemo dovolj dobro stopnjo imunskega odziva, se zelo verjetno ne ponovijo več. Ker lahko v starosti pride do okužbe z drugim tipom HPV virusa, s katerim se naš imunski sistem še ni spoznal, je okužba pri starejših tudi možna. Največkrat se za terapijo odločimo zaradi bolečin, ki jih bradavica povzroča oz. zaradi okrnjenega estetskega videza.

Uporaba keratolitičnega sredstva je prva izbira pri zdravljenju bradavic. Najpogosteje se kot keratolitik uporablja salicilno kislino. Sredstva prodajajo v lekarnah, recept ni potreben. Keratolitiki povzročijo luščenje kože in s tem celic, ki so okužene s HPV virusom. Cilj je, da kožo luščimo hitreje kot se virus razmnožuje ter ga tako odstranimo s kože. Zdravljenje je dolgotrajno, lahko traja več mesecev ter zahteva samodisciplino, saj je potrebno dosledno nanašanje sredstva na obolela mesta.

Krioterapija ali zamrzovanje s tekočim dušikom, je drugi možen način zdravljenja virusnih bradavic. Bradavico se dotakne s tekočim dušikom, kar povzroči omrzlino ter uniči celice, ki so okužene z virusom. Postopek je po navadi potrebno večkrat ponoviti, saj se pri debelejših bradavicah ne da odstraniti vseh okuženih celic z enim samim zamrzovanjem. Postopek je boleč. Po nekaj dneh lahko na mestu krioterapije nastane krvav mehurček. V tednu do 14ih dneh se koža po navadi zaceli. Takrat je smiselno, če je bradavica še prisotna, uporabljati keratolitično sredstvo, do naslednjega pregleda pri zdravniku. Tako bo bradavica tanjša in naslednja krioterapija uspešnejša. Na mestih kriopterapije lahko več mesecev do let ostane svetel ali temen madež, njihovega nastanka se, žal, ne da ne napovedati, ne preprečiti. Pri nestrokovno opravljeni krioterapiji je možen nastanek brazgotin, zato je pomembno, da se prepričate, da vam krioterapijo opravlja zdravnik specialist dermatovenerolog.

Laserska terapija se je v zadnjih letih pokazala enako uspešna kot krioterapija pri zdravljenju bradavic. Možen je način zdravljenja z ablativnim laserjem, pri katerem se okužene celice dobesedno poreže s kože. Omenjeno terapijo se redko opravlja, saj virusi pri postopku pršijo po zraku, zaradi česar je možna okužba tako terapevta kot bolnika. V zadnjih letih se je kot učinkovita pokazala tudi metoda z vaskularnimi laserji, s pomočjo katere se uniči žilje, ki prehranjuje bradavico. Uporabljajo se pulsed dye laserji ali IPL metoda. Izvajajo jo specialisti dermatovenerologi v samoplačniških ambulantah.

Drugi možni načini zdravljenja so z imiquimodom, podophylinom in 5-fluorouracilom. Razen imiquimoda, ki pa pri nas ni registriran za zdravljenje navadnih bradavic, se preparate lahko kupu v lekarnah v tujini.

 

PRAKTIČNI NASVETI ZA BOLNIKE Z VIRUSNIMI BRADAVICAMI

Zaradi vseprisotnosti virusa, se stiku z njim ne morete popolnoma izogniti. Okužbo lahko do neke mere preprečite, če na javnih mestih (bazeni, telovadnice) nosite obuvalo. Previdni morati biti še posebej, če je koža poškodovana (npr. žulji, praske). Grizenje nohtov in obnohtne kožice lahko prav tako pospeši možnost okužbe, zato je priporočljivo, da tega ne počnete. Uporabljajte svojo brisačo in obuvala. Roke si umivajte z milom in tekočo vodo, vedno, ko pridete domov, po uporabi javnih stranišč ali obisku javnih prostorov, kjer prijemate za kljuke.

V primeru, da imate bradavice na rokah ali drugje na telesu, ni priporočljivo, da jih praskate z nohti, saj tako povečate možnost razsoja.

Keratolitična sredstva nanašajte zgolj na bradavico in ne na zdravo kožo. Pri nanašanju keratolitičnega sredstva je občasno potrebno okolišnjo kožo zaščititi, da jo keratolitik ne poškoduje. Uporabite lahko katerokoli mastno kremo, ki jo imate doma, tako, da jo nanesete okoli bradavice, na zdravo kožo. V primeru, da je koža ranjena, omenjeni preparati lahko pečejo, zato je priporočljivo z njihovo uporabo počakati dokler se koža ne zaceli. Keratolitična sredstva je smiselno uporabljati skupaj s krioterapijo, saj je tako pot do ozdravitve hitrejša. Vsa besedila na spletni strani zavoda so last zavoda. Brez pisnega dovoljenja je prepovedano kopirati ali reproducirati ta besedila, razen izjem, ki jih določa zakonodaja. Vsakršen poseg v avtorsko pravico se po tem aktu šteje za kršitev pravic intelektualne lastnine.