Pogoste dermatološke bolezni

VIRUSNE BRADAVICE

VIRUSNE BRADAVICE

Virusne bradavice so pogosta nalezljiva bolezen. Povzročajo jih HPV virusi, ki se med ljudmi prenašajo z dotikom in predmeti na katetrih se virusi nahajajo. Obolevajo predvsem otroci. Odrasli zaradi razvitega imunskega odziva na okužbo s HPV virusi manj pogosto zbolijo. Bradavice pri zdravem posamezniku v nekaj letih same izzvenijo, zato njihovo zdravljenje ni nujno. Možni načini zdravljenja bradavic so krioterapija (pomrzovanje s tekočim dušikom), mazanje s keratolitičnimi sredstvi, laserska terapija.

Več

SEBOROIČNI DERMATITIS

Seborični dermatitis je pogosta, nenevarna bolezen kože. Pojavlja se na lasišču, obrazu in prsnem košu. Za bolezen je značilna rdečina in luščenje kože. Običajno prizadene ljudi od pubertete dalje, pojavi pa se lahko tudi pri novorojenčkih. Bolezen ni nalezljiva. Poteka kronično, z izboljšanji in poslabšanji. S pravilno uporabo krem in čiščenjem obraza lahko zmanjšamo število poslabšanj ter skrajšamo čas trajanja posameznih izbruhov.

Več

SUHA KOŽA

SUHA KOŽA

Suha koža je pogosta težava. Ne samo da je na otip hrapava in včasih estetsko moteča, suha koža lahko tudi srbi in peče. Vzroki suhe kože so različni. Ne glede na vzrok pa je ključna pravilna nega suhe kože.

Več

ROSACEA

Rosacea je pogosta kronična bolezen odraslih, ki prizadene kožo obraza. Zanjo so značilna izboljšanja in poslabšanja. Za bolnike, ki imajo rosaceo je značilno, da večkrat zardevajo v obraz, s časom lahko rdečina postane trajna, kaže se kot razširjene žile na obrazu. Pojavljajo se lahko tudi mozoljem podobne spremembe. S pravilno nego in zdravljenjem bolezni se lahko zmanjša število poslabšanj ter čas trajanja posameznih izbruhov.

Več

AKNE ali MOZOLJAVOST

AKNE ali MOZOLJAVOST

Acne vulgaris ali mozoljavost so pogosta bolezen, ki prizadene predvsem najstnike, čeprav jih opažamo tudi pri starejši populaciji. Nastanejo zaradi zamašitve lasnih foliklov in spremljajoče sebacealne žleze, oz. t.i. pilosebacealne enote. Najpogosteje prizadanejo kožo obraza in prsnega koša. Ločimo različne oblike aken od komedonskih, papulo-pustulnih ter nodulo-cističnih. Pri določenih oblikah aken je možno brazgotinjenje, ki je trajno, zaradi česar je potrebna ustrezna terapija in čimprejšnji obisk dermatologa. Danes obstaja veliko zdravil, s katerimi zdravimo akne. Večino zdravil v obliki kremo je potrebo uporabljati dlje časa, da so vidni prvi učinki.

Več

GLIVIČNA OKUŽBA NOHTOV ali ONIHOMIKOZA

Onihomikoza je glivična okužba nohtov, ki lahko prizadene posamezen noht ali več nohtov hkrati. Ponavadi se prične kot rumenkasta ali belkasta sprememba na konici nohta. Kasneje se okužba lahko razširi globlje v noht, kar se kaže z zadebelitvijo in lomljivostjo nohtne plošče.

Več

5 NASVETOV ZA NEGO SUHE KOŽE

Suha koža je pogosta težava. Ne samo da je na otip hrapava in včasih estetsko moteča, suha koža lahko tudi srbi in peče. Vzroki suhe kože so različni. Ne glede na vzrok pa je ključna pravilna nega suhe kože.

Več