Za bolnike z rosaceo

Za bolnike z rosaceo je ključno, da se izogibajo vsemu, kar jim povzroča rdečico obraza.

Hrana in rosacea. Naval krvi v obraz lahko sproži določena vrsta hrane. Načeloma bolnikom z rosaceo odsvetujemo uživanje pikantne hrane in začimb, kot so poper, čili, pekoča paprika in curry. Pomembno je, da se opazujete ter sami ugotovite katera vrsta hrane vam poslabša rdečico. Bolniki z rosaceo so opažali, da se jim stanje poslabša ob uživanju sira, kisle smetane, jugurta, citrusov, čokolade, vanilije, soja omake, kisa, jajčevca, avokada, špinače, stročjega fižola, paradižnika, kislega zelja, jeter, suhe salame, šunke, rib in morskih sadežev ter rdečega vina.

Pomembno je, da hrana, ki jo uživate,  nima previsoke temperature. Uživanje vročih napitkov (npr. čaja, kave) ter vročih jedi (npr. juha) lahko poslabšajo rosaceo. Omenjena živila lahko uživate, vendar morate počakati, da se nekoliko ohladijo, da jih ne uživate vroče, saj s tem povzročite, da se žile na obrazu razširijo, to pa poslabša rosaceo. Če se vam mudi, lahko kavo prelijete v 3 skodelice, saj se bo tako hitreje ohladila in boste prihranili nekaj časa.

Izogibajte se savnam in direktnemu pihanju toplega zraka v obraz.

Intenzivna telesna aktivnost prav tako povzroči, da »zakuhamo v obraz«, kar poslabša rosaceo. Priporočljivo je, da vadite večkrat, krajši čas.

Pri bolnikih z rosaceo je priporočena dnevna uporaba krem z zaščitnim faktorjem (SPF 30 ali več, z UVA in UVB zaščito). Izogibati se morate direktnemu izpostavljanju kože obraza sončnim žarkom. V poletnem času  je priporočljivo nositi klobuk s širokimi krajci.

V toplih mesecih si večkrat na dan privoščite hladne napitke, kožo obraza lahko hladite tudi s hladno vodo v spreju.

Pozimi kožo obraza zaščitite pred vetrom in mrazom s šalom in kapo.

Za umivanje in tuširanje ne uporabljajte vroče vode. Obraz je priporočljivo umivati z mlačno do hladno vodo. Ne uporabljajte vročih kopeli. Za čiščenje obraza uporabljajte nežna čistilna sredstva, ki so primerna za kožo obolelo za rosaceo. Čistilna sredstva na obraz nanašajte s konicami prstov. Kožo čistite zjutraj in zvečer. Ne uporabljajte pilingov ali drugih abrazivnih sredstev. Kože obraza ne praskajte ali čistite s čistilnimi gobicami ali krtačami.

Moškim za britje priporočamo uporabo električnega brivnika, saj ta kožo manj draži. Če vam je ljubša uporaba britvic, poskrbite  da so ostre. Po britju ne uporabljajte preparatov za po britju, ki vsebujejo alkohol. 

Zdravilno kremo (npr. metronidazol) na kožo nanašajte 2x na dan. Metronidazol uporabljajte, ko se na koži pojavijo vnete, mozoljem podobne spremembe. Pred nanosom kreme obraz očistite z vodo in blagim čistilnim gelom. Metronidazol na rosaceo nima takojšnjega učinka, včasih je potrebno tudi več tednov, da prične delovati. Po nanosu zdravila  čez 5 do 10 min nanesete še vlažilno kremo ali puder. Počakati morate zgolj toliko, da se prva krema vpije v kožo. Metronidazol občasno kožo draži ter jo dodatno izsuši, zato je nanos ustrezne vlažilne kreme ob uporabi omenjenega zdravila ključen.

Poleg uporabe zdravil, je pri koži oboleli z rosaceo, ključno da kožo ustrezno negujete s primernimi preparati. Nego kože morate izvajati vsak dan. Pri izbiri negovalnih krem in kozmetičnih sredstev se izogibajte preparatom ki vsebujejo alkohol, aceton ali mentol. Prav tako za kožo, obolelo za to boleznijo, niso primerne kreme, ki jih dobite v prosti prodaji, saj so velikokrat preveč agresivne in lahko dolgoročno poslabšajo bolezen.

Za obvladovanje bolezni je ključna ustrezna kombinacija zdravil, ki jih prejmete na recept in negovalnih krem s katerimi se ohranja ustrezna barierna funkcija kože, ki je pri bolnikih z rosaceo večkrat porušena.Vsa besedila na spletni strani zavoda so last zavoda. Brez pisnega dovoljenja je prepovedano kopirati ali reproducirati ta besedila, razen izjem, ki jih določa zakonodaja. Vsakršen poseg v avtorsko pravico se po tem aktu šteje za kršitev pravic intelektualne lastnine.