Za bolnike z aknami

Čiščenje kože: Za pravilno zdravljenje aken je prvi korak čiščenje kože z ustreznimi čistilnimi geli. Čiščenje obraza je potrebno izvajati 2x dnevno, saj zmanjša izbruh novih aken ter pripomore k učinkovitosti ostalih sredstev za akne. Čistilni gel zjutraj in zvečer nanesite na moker obraz. Vtrite ga v celotno kožo obraza in vratu s konicami prstov. Po navodilih proizvajalca ga lahko pustite delovati nekaj minut, nato ga temeljito sperite z mlačno vodo. Kože pri spiranju ne drgnite z gobicami ali brisačo. Kožo dodatno očistite po telesni aktivnosti in znojenju in po nošnji čelade. Izberite čistilne gele, ki ne vsebujejo alkohola in ki niso agresivni. Syndet mila, ki imajo pH med 5,5-7, so se izkazala za bolj učinkovita kot navadna mila pri čiščenju obraza, obolelega za aknami. Uporabljate lahko tudi čistilne gele z benzoil peroksidom, alfa-hidroksi kislinami (glikolna kislina, mlečna kislina) ali salicilno kislino.

Mozoljev ne stiskajte! Stiskanje mozoljev lahko povzroči dodatno vnetje in brazgotinjenje, pri nekaterih pa za seboj pušča temne lise, ki lahko trajajo več mesecev in let, preden se zbrišejo s kože. Stiskanje mozoljev ni priporočljivo niti v kozmetičnih salonih.

Ne uporabljajte mastnih krem in olj na koži obraza, če imate akne. Pazite da kozmetika, ki jo uporabljate za lase (geli in olja) ne pridejo v stik s kožo obraza. Pazite, da so kozmetična sredstva ki jih nanašate na obraz nekomedogena. Pri hujših oblikah aken je priporočljivo da lase odmaknete iz obraza. Če imate mastne lase, jih redno (dnevno ali vsak drugi dan) perite s šamponom. Prav tako je priporočljivo, da pogosteje kot 1x na teden zamenjate posteljnino, ki je v stiku s kožo obraza.

Stik aknaste kože s predmeti kot so mobilni telefon, tesen ovratnik, čelada, nahrbtnik lahko poslabšajo akne. Omenjenemu se poiskusite izogibati. Prav tako kože obraza ne naslanjajte na roke.

V lekarni obstaja veliko preparatov, ki so učinkoviti za akne. Poiščite preparate z benzoil peroksidom ali salicilno kislino. Če imete zelo mastno kožo, se odločite za preparate v obliki gela, za bolj suho kožo pa uporabljajte  preparate v obliki krem.

Kreme, ki se uporabljajo za zdravljenje aken, nanesite na celoten obraz in ne samo na mozolje. Večina jih deluje tako, da preprečijo nastanek novih aken, do neke mere pa je njihov učinek tudi protivneten. Učinkovati začnejo šele po nekaj tednih redne uporabe. Dokončno pa se lahko njihov učinek oceni po 3 mesecih uporabe. Zato ne obupajte z lokalno terapijo že po prvem mesecu.

Ko se akne izboljšajo ne prekinite z uporabo terapije proti aknam. Lahko preidete na bolj blag izdelek, s katerim vzdržujete izboljšano stanje, lahko pa enostavno izdelek ki vam je pomagal uporabljate vsak drugi dan ali nekajkrat na teden.

Ob uporabi terapije za akne istočasno uporabljajte tudi vlažilne kreme. Izberite hidratantno kremo, ki je na vodni in ne na oljni osnovi in je nekomedogena. Pri koži, ki je zaradi terapije za akne pordela in luščeča, lahko vlažilno kremo na kožo obraza nanesete nekaj minut po nanusu kreme, ki zdravi akne. Počakati morate zgolj toliko, da se prva krema vpije. Pri razdraženi kože je priporočljiv nanos vlažilne kreme 2x na dan. Vlažilna krema lahko vsebuje tudi zaščitni faktor pred soncem, kar je pri uporabi retinoidov priporočljivo. Takšno kremo z zaščitnim faktorjem na obraz nanesite zjutraj.

Sončenje ni priporočljivo za aknasto kožo, čeprav se po izpostavljanju soncu akne lahko začasno izboljšajo. Izpostavljanje soncu namreč suši kožo, to pa vodi do zamašitve lojnic in dolgoročno poslabšanje aken.  Vedeti morate tudi, da pretirano izpostavljanje soncu in uporaba solarijev vodijo v nastanek kožnega raka.

Kdaj obiskati dermatologa? Obisk pri dermatologu je nujen, če vam akne puščajo brazgotine in če kljub 3 mesečni uporabi lokalnih preparatov ne pride do izboljšanja aken.Vsa besedila na spletni strani zavoda so last zavoda. Brez pisnega dovoljenja je prepovedano kopirati ali reproducirati ta besedila, razen izjem, ki jih določa zakonodaja. Vsakršen poseg v avtorsko pravico se po tem aktu šteje za kršitev pravic intelektualne lastnine.