Za bolnike s seboroičnim dermatitisom

Dvakrat na teden za kožo lasišča uporabljajte šampon proti prhljaju. V poštev pridejo šamponi, ki vsebojejo ketokonazol, selenijev sulfid, cinkov perition ali salicilno kislino. Kupite jih lahko v lekarnah ali drogerijah. Šampon je potrebno, v skladu z navodili proizvajalca, pustiti v stiku s kožo lasišča 5 do 10 min. Pred tem je potrebno kožo lasišča zmočiti s tekočo vodo, po uporabi šampona pa temeljito sprati. Učinkovine, ki se nahajajo v šamponih za zdravljenje seboroičnega dermatitisa, lahko kožo dražijo. Selenijev sulfid lahko razbeli lase. Po določenem času uporabe šampona je možno, da se koža nanj navadi, tako, da neha učinkovati. V tem primeru je smiselno izdelek začasno zamenjati za drug šampon proti prhljaju. Pri zelo mastnem lasišču je priporočljivo lasišče umivati vsak dan z blagim šamponom, 2x na teden pa s šamponom proti prhljaju.

Za žarišča na obrazu se priporoča krema s ketokonazolom, za katero potrebujete recept. Kremo se na kožo celega obraza nanese zvečer. Uporablja se jo 2 do 4 tedne, ter nato po potrebi, odvisno od števila poslabšanj. Ketokonazol je učinkovina ki deluje na Malassezio ter zniža njeno število na koži. Pri nekaterih lahko ob nanosu kreme s ketokonazolom pride do draženja kože, kar je sicer redek vendar opisan stranski učinek kreme.

Ob hujših poslabšanjih (ko je koža močno pordela oz. je prisotna srbečica), se svetuje tudi kratkotrajno uporabo kortikosteroidne kreme, s katero se deluje na imunski sistem, ki prav tako sodeluje pri nastanku bolezni. Kremo dvignete v lekarni z receptom. Kortikosteroidno kremo se ob poslabšanju seboroičnega dermatitisa nanaša samo na pordela žarišča, zvečer 5 do 7 dni. Lahko se jo uporablja skupaj s kremo, ki vsebuje ketokonazol s tem, da se kremi nanaša eno za drugo, z 20 minutnim premorom, toliko, da se prva krema vpije v kožo. Ob ponovnem zagonu bolezni se jo lahko zopet uporabi, spet skupno 5 do 7 dni. Kot alternativa kortikosteroidom je možna tudi uporaba pimekrolimusa ali takrolimusa, ki ga je za omenjeno bolezen v Sloveniji potrebno kupiti ob priložitvi recepta specialista.

Za bolnike obolele s seboroičnim dermatitisom je ključno tudi čiščenje kože obraza. Priporoča se uporabo čistilnih preparatov za kožo obraza, ki ne vsebujejo mila, saj ta lahko dodatno draži kožo, obolelo s seboroičnim dermatitisom. V lekarnah jih prodajajo pod imenom Syndet mila, nekatera imajo dodan tudi cink. 

Za oblikovanje pričeske se izogibajte gelov in olj, ki mastijo lasišče in lahko poslabšajo seboroični dermatitis. Moškim z brado in brki ter seboroičnim dermatitisom se svetuje, da se obrijejo. 

V hujših primerih se bolezen lahko zdravi tudi s tabletami (itrakonazol, terbinafin). Tudi pri zdravljenju s tabletami se bo bolezen čez čas lahko ponovila.

Druga alternativa zdravila in preparati s katerimi si lahko pomagate obvladati bolezen so: azelaična kislina, tea tree oil, med, metronidazol.Vsa besedila na spletni strani zavoda so last zavoda. Brez pisnega dovoljenja je prepovedano kopirati ali reproducirati ta besedila, razen izjem, ki jih določa zakonodaja. Vsakršen poseg v avtorsko pravico se po tem aktu šteje za kršitev pravic intelektualne lastnine.