SUHA KOŽA

SUHA KOŽA

 

Suha koža je pogosta težava. Ne samo da je na otip hrapava in včasih estetsko moteča, suha koža lahko tudi srbi in peče. Vzroki suhe kože so različni. Ne glede na vzrok pa je ključna pravilna nega suhe kože.

 SIMPTOMI IN ZNAKI

Suha koža je na otip hrapava, na njej so lahko vidne luske ali razpoke. Pogosto je prisoten občutek zategovanja kože, ki ga poslabšata ali izzoveta tuširanje, kopanje in plavanje. Suho kožo lahko spremlja blag do hud srbež in rdečina kože. Na njej se lahko pojavijo razpoke, kar omogoča bakterijam dostop globje v kožo in lahko vodi do pojava okužbe kože. Oteklina, bolečina in rdečina so lahko znak okužbe kože. 

VZROKI SUHE KOŽE

Najpogostejši razlog suhe kože je staranje. S starostjo se namreč zniža aktivnost sebacealnih in znojnih žlez, s čimer se zmanjša koži lasten način vzdrževanja vlage in mastenja.

Drugi pogost razlog je dnevna uporaba mil, stik kože z oblekami iz katerih je bil slabo spran detergent in mehčalec za pranje perila, uporaba preparatov za kožo, ki vsebujejo alkohol, pretirano izpostavljenje soncu, ter suh zrak, zaradi česar težave s suho kožo pogosteje srečamo pozimi. 

Razlog suhe kože so lahko tudi nekaterih boleznih kože, kot so npr. ihtioza, atopijski dermatitis, luskavica. Pri teh boleznih na koži najdemo tudi spremembe, ki so za njih značilne. Diagnozo postavi specialist dermatolog na podlagi pregleda kože.

Redkeje so vzrok suhe kože pomanjkanje cinka, pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin  hipotireoza, nevrološke motnje, pri katerih je znižano potenje, HIV, rakava obolenja, obstruktivna bolezen žolčevodov, Sjogrenov sindrom, pomanjkanje vitamina A, sladkorna bolezen.

Suha koža se lahko pojavlja tudi kot posledica jemanja določenih zdravil, kot so diuretiki in antiandrogeni.

 PRAKTIČNI NASVETI ZA BOLNIKE S SUHO KOŽO

Tuširajte se vsak drugi dan. Kopeli niso priporočene. Tuširanje naj bo kratko (5 do 10 min), uporabljajte mlačno vodo, saj topla voda še dodatno izsuši kožo. 

Milite zgolj pazduhe, intimne predele, stopala in obraz. Ostalo kožo umivajte zgolj z vodo. Za bolnike z zelo suho kožo se priporoča uporabo Syndet ali oljnih mil.

Kože ne drgnite. Z brisačo nežno odstranite kapljice vode.

V roku 3 minut po tuširanju na kožo celega telesa nanesite negovalno mazilo ali kremo, tako da vodo od tuširanja zaprete v kožo. Cena negovalnega mazila ne pogojuje kvalitete, pozorni bodite na sestavine v kremah. Brijte se po tuširanju, ko so dlake mehke. Uporabljajte kreme ali gele za britje, saj zmanjšajo iritacijo kože ob britju. Rezilo vlečite v smeri rasti dlak. Po 5ih britjih britvico zamenjajte. Po britju na kožo vedno nanesite negovalno mazilo.

 NEGOVALNA MAZILA

Izbira negovalnih mazil je danes pestra in pogosto se sprašujemo, katero negovalno mazilo izbrati. Cena mazila ni nujno povezana z želenim učinkom. Ključno je, da izberemo negovalno kremo, ki ima primerne učinkovine. Za suho kožo so primerna mazila ki vsebujejo ureo, glicerin, sorbitol, natrijev hialuronat (ang. sodium hyaluronate). Omenjene snovi vežejo vodo iz okolja ter tako vlažijo kožo. Dodatek lanolina, mineralnih olj ali parafina, ki delujejo kot okluzivno sredstvo, prepreči dodatno izgubo vode s kože. Primerna negovalna mazila lahko kupite v lekarnah.

 

 

 

 Vsa besedila na spletni strani zavoda so last zavoda. Brez pisnega dovoljenja je prepovedano kopirati ali reproducirati ta besedila, razen izjem, ki jih določa zakonodaja. Vsakršen poseg v avtorsko pravico se po tem aktu šteje za kršitev pravic intelektualne lastnine.