AKNE ali MOZOLJAVOST

AKNE ali MOZOLJAVOST

 

Acne vulgaris ali mozoljavost so pogosta bolezen, ki prizadene predvsem najstnike, čeprav jih opažamo tudi pri starejši populaciji. Nastanejo zaradi zamašitve lasnih foliklov in spremljajoče sebacealne žleze, oz. t.i. pilosebacealne enote. Najpogosteje prizadanejo kožo obraza in prsnega koša. Ločimo različne oblike aken od komedonskih, papulo-pustulnih ter nodulo-cističnih. Pri določenih oblikah aken je možno brazgotinjenje, ki je trajno, zaradi česar je potrebna ustrezna terapija in čimprejšnji obisk dermatologa. Danes obstaja veliko zdravil, s katerimi zdravimo akne. Večino zdravil v obliki kremo je potrebo uporabljati dlje časa, da so vidni prvi učinki. 

VZROKI BOLEZNI

Pri vzrokih aken sodeluje več dejavnikov. Povečano izločanje loja in lojnic pod vplivom androgenih hormonov tekom pubertete ter zastajanje odmrlih celic v lasnih foliklih vodi do zamašitve lasnih foliklov in spremljajoče sebacealne žleze oz. pilosebacealne enote. Zamašena pilosebacealna enota se kaže kot bunčica na koži, ki ima lahko črnikasto obarvano izvodilo. Spremembo imenujemo komedon. Komedon lahko poči, kar privabi vnetne celice in nastanek pordelih, gnojnih in bolečih mozoljev. Dodatno lahko k vnetju pripomorejo tudi bakterije. Zastajanje loja nudi idealne pogoje za razmnoževanje bakterije, ki jo imenujemo Propionibacterium acnes. Majhne količine omenjene bakterije so normalni prebivalci naše kože, povečano število bakterij, kar opažamo pri aknah, pa vodi do nastanka vnetja. Na koži se tvorijo t.i. papule in pustule, ki sčasoma same izvenijo. Občasno za seboj puščajo temneje ali svetleje obarvano kožo, pri hujših vnetjih pa lahko vidimo nastanek brazgotin. Dodatno k nastanku aken pripomorejo genetski dejavniki, saj se akne pogosto pojavljajo pri krvnih sorodnikih.

Redkeje kot vzrok aken srečujemo sindrom policističnih ovarijev, jemanje določenih zdravil (anabolni steroidi, kortikosteroidi, fenitoin, litij, bromid in inhibitorji epidermalnega rastnega faktorja). Posebne oblike aken lahko nastopijo zaradi izpostavljenosti določenim snovem na delavnem mestu, ki mašijo pore, kot so olja, klorirani ogljikovodiki, fungicidi in infekticidi. Acne aestivais ali poletne akne lahko nastanejo ob obisku toplih krajev in so posledica izpostavljenosti toploti. Poznamo tudi acne excorie, ki so posledica praskanja in stiskanja kože.

ZNAKI BOLEZNI

Komedoni se na koži obraza ali hrbta kažejo kot manjše belkaste bunčice ali zaprti komedoni (t.i. white-heads) ali kot odprti komedoni, ki imajo črnikasto izvodilo (t.i. black-heads). Vnetje vodi do nastanka za češnjevo peško velikih, lahko tudi večjih, pordelih sprememb ali mozoljev. Spremembe so lahko boleče in imajo gnojno vsebino. Če so locirane globje v koži in so po velikosti večje, govorimo o nodulih in cistah.

 ALI SO POTREBNE PREISKAVE?

Za diagnozo aken niso potrebne dodatne preiskave, dovolj je pregled specialista dermatologa. Dodatne preiskave so potrebne zgolj, če zdravnik sumi na sindrom policističnih ovarijev.

 ZDRAVLJENJE AKEN

Ker so akne bolezen, ki se najpogosteje pojavljajo na koži obraza, so lahko razlog za manjšo samozavest in okrnjeno socialno življenje. Seveda smo si ljudje različni, nekatere motijo že manjši »mozoljčki« na koži, spet drugi pa si akne razlagajo kot normalen pojav v puberteti. Prav zato je zdravljenje aken najbolje prilagoditi potrebam bolnika. Kot dermatologinja menim, da je zdravljenje nujno potrebno pri aknah, ki puščajo brazgotine, saj se le-te tudi po ozdravitvi aken zelo težko izbrišejo iz kože. Zato bolnikom, ki jim akne brazgotinijo, svetujem takojšen obisk pri dermatologu. K sreči imamo danes veliko zdravil, s katerimi zelo uspešno zdravimo akne. Prvi pomemben korak pri zdravljenju aken, je čiščenje kože z blagimi čistilnimi sredstvi, ki so primerni za aknasto kožo. S tem se s kože odstraniti odvečno maščobo, ki pripomore k nastanku aken. Več si lahko preberete v praktičnih nasvetih o zdravljenju aken. Naslednji korak je lokalna terapija. Tu se uporablja kreme in gele, ki vsebujejo azelaično kislino, adapalen, retinoide, salicilno kislino, benzoil peroksid ter lokalne antibiotike. Katera vrsta lokalne terapije je za vas najbolj primerna, je odvisno od tipa aken, zato je najbolje, da upoštevate navodila dermatologa. Večino krem se pri nas dobi na recept, kreme z benzoil peroksidom pa je mogoče kupiti z receptom v tujini. Kot lokalno terapijo za zdravljenje aken, se izvaja tudi kemijske pilinge, izvajajo jih specialisti dermatologi. 

Pri hujših oblikah aken se lahko poslužujemo tudi sistemske terapije v obliki tablet. Pri ženskah je možna terapija s kontracepcijskimi tabletami. Druge vrste tablet, ki jih uporabljamo pri obeh spolih, so antibiotiki, ki se jih jemlje dlje časa. Za hujše oblike aken pri katerih do sedaj omenjena sredstva niso pomagala, je možna terapija z isotretinoinom (Roaccutane), ki pa se jo izvaja pod skrbnim zdravniškim nadzorom.

V svetu se vse bolj uveljavlja tudi terapija aken z laserji in drugimi svetlobnimi viri. Za enkrat se je kot dokazano učinkovita pokazala terapija z modro svetlobo. Večina terapij s svetlobo je bolj uspešnih in bolj učinkovitih, če jih uporabljamo skupaj z lokalno terapijo, ki jo predpiše dermatolog. Za pravilno izbrano svetlobno terapijo in ustrezno lokalno terapijo povprašajte v ambulanti dermatologa.

PRAKTIČNI NASVETI ZA BOLNIKE Z AKNAMI

Čiščenje kože: Za pravilno zdravljenje aken je prvi korak čiščenje kože z ustreznimi čistilnimi geli. Čiščenje obraza je potrebno izvajati 2x dnevno, saj zmanjša izbruh novih aken ter pripomore k učinkovitosti ostalih sredstev za akne. Čistilni gel zjutraj in zvečer nanesite na moker obraz. Vtrite ga v celotno kožo obraza in vratu s konicami prstov. Po navodilih proizvajalca ga lahko pustite delovati nekaj minut, nato ga temeljito sperite z mlačno vodo. Kože pri spiranju ne drgnite z gobicami ali brisačo. Kožo dodatno očistite po telesni aktivnosti in znojenju in po nošnji čelade. Izberite čistilne gele, ki ne vsebujejo alkohola in ki niso agresivni. Syndet mila, ki imajo pH med 5,5-7, so se izkazala za bolj učinkovita kot navadna mila pri čiščenju obraza, obolelega za aknami. Uporabljate lahko tudi čistilne gele z benzoil peroksidom, alfa-hidroksi kislinami (glikolna kislina, mlečna kislina) ali salicilno kislino. 

Mozoljev ne stiskajte! Stiskanje mozoljev lahko povzroči dodatno vnetje in brazgotinjenje, pri nekaterih pa za seboj pušča temne lise, ki lahko trajajo več mesecev in let, preden se zbrišejo s kože. Stiskanje mozoljev ni priporočljivo niti v kozmetičnih salonih.

Ne uporabljajte mastnih krem in olj na koži obraza, če imate akne. Pazite da kozmetika, ki jo uporabljate za lase (geli in olja) ne pridejo v stik s kožo obraza. Pazite, da so kozmetična sredstva ki jih nanašate na obraz nekomedogena. Pri hujših oblikah aken je priporočljivo da lase odmaknete iz obraza. Če imate mastne lase, jih redno (dnevno ali vsak drugi dan) perite s šamponom. Prav tako je priporočljivo, da pogosteje kot 1x na teden zamenjate posteljnino, ki je v stiku s kožo obraza. 

Stik aknaste kože s predmeti kot so mobilni telefon, tesen ovratnik, čelada, nahrbtnik lahko poslabšajo akne. Omenjenemu se poiskusite izogibati. Prav tako kože obraza ne naslanjajte na roke.

V lekarni obstaja veliko preparatov, ki so učinkoviti za akne. Poiščite preparate z benzoil peroksidom ali salicilno kislino. Če imete zelo mastno kožo, se odločite za preparate v obliki gela, za bolj suho kožo pa uporabljajte  preparate v obliki krem. 

Kreme, ki se uporabljajo za zdravljenje aken, nanesite na celoten obraz in ne samo na mozolje. Večina jih deluje tako, da preprečijo nastanek novih aken, do neke mere pa je njihov učinek tudi protivneten. Učinkovati začnejo šele po nekaj tednih redne uporabe. Dokončno pa se lahko njihov učinek oceni po 3 mesecih uporabe. Zato ne obupajte z lokalno terapijo že po prvem mesecu.

Ko se akne izboljšajo ne prekinite z uporabo terapije proti aknam. Lahko preidete na bolj blag izdelek, s katerim vzdržujete izboljšano stanje, lahko pa enostavno izdelek ki vam je pomagal uporabljate vsak drugi dan ali nekajkrat na teden.

Ob uporabi terapije za akne istočasno uporabljajte tudi vlažilne kreme. Izberite hidratantno kremo, ki je na vodni in ne na oljni osnovi in je nekomedogena. Pri koži, ki je zaradi terapije za akne pordela in luščeča, lahko vlažilno kremo na kožo obraza nanesete nekaj minut po nanusu kreme, ki zdravi akne. Počakati morate zgolj toliko, da se prva krema vpije. Pri razdraženi kože je priporočljiv nanos vlažilne kreme 2x na dan. Vlažilna krema lahko vsebuje tudi zaščitni faktor pred soncem, kar je pri uporabi retinoidov priporočljivo. Takšno kremo z zaščitnim faktorjem na obraz nanesite zjutraj.

Sončenje ni priporočljivo za aknasto kožo, čeprav se po izpostavljanju soncu akne lahko začasno izboljšajo. Izpostavljanje soncu namreč suši kožo, to pa vodi do zamašitve lojnic in dolgoročno poslabšanje aken.  Vedeti morate tudi, da pretirano izpostavljanje soncu in uporaba solarijev vodijo v nastanek kožnega raka.

Kdaj obiskati dermatologa? Obisk pri dermatologu je nujen, če vam akne puščajo brazgotine in če kljub 3 mesečni uporabi lokalnih preparatov ne pride do izboljšanja aken.

Lokalna terapija:

  • Benzoil peroksid se nahaj v čistilnih sredstvih, kremah in gelih za akne. V Sloveniji se ga, žal, ne dobi, možno pa ga je kupiti v sosednjih državah. Deluje protibakterijsko in protivnetno. Obstaja v različnih koncentracijah, od 2,5 do 10%. Na začetku pričnite z uporabo 2,5% koncentracije, postopoma pa lahko preidete na uporabo višjih koncentracij, čeprav se je uporaba 2,5% koncentracije pokazala za enako učinkovito kot 10%. Benzoil peroksid po nanosu na kožo povzroča iritacijo, ki se kaže s pordelo, luščečo kožo, ki lahko tudi peče in zbada. Prvi teden pustite preparat delovati nekaj ur, nato ga sperite z vodo. Postopoma podaljšujte čas izpostavljenosti kože zdravilu. Ko se koža nanj navadi, ga lahko uporabljate 2x na dan. Prvi učinki delovanja benzoil peroksida bodo vidni šele po mesecu ali dveh uporabe. Benzoil peroksid je belilo, lahko vam posvetli lase in obleke, zato ga ne nanašajte v bližino las ter pazite, da ne pride v stik z oblačili.
  • Retinoidi so druga vrsta zdravil, ki jih uporabljamo za zdravljenje aken. Sem spadajo preparati, ki vsebujejo tretinoin in adapalen. Delujejo tako, da luščijo kožo, s tem pa preprečijo zamašitev por in nastanek aken. Imajo tudi manjši protivnetni učinek. Dobi se jih v lekarnah izključno na recept. Po nekaj dneh po prvem nanosu lahko postane koža pordela in luščeča. Če je koža preveč iritirana, zdravilo na začetku nanašajte vsak drugi dan, ko se koža navadi, pa pričnite z nanosom 1x na dan. Zdravilo se nanaša na očiščeno kožo zvečer. Namažite čelo nos in lica oz predele, kjer se akne pojavljajo in ne samo na posamezne mozolje. Po nekaj dneh uporabe retinoidov se akne lahko poslabšajo, kar je normalen stranski učinek. Kjub temu z uporabo ne prenehajte. Koža po uporabi retinoidov je lahko bolj občutljiva na sonce, zato se priporoča uporaba nekomedogenega zaščitnega faktorja z SPF vsaj 15. Učinek retinoidov je viden šele po 6 do 8 tednih uporabe. Če ste noseči, preparatov z retinoidi ne smete uporabljati. 
  • Lokalni antibiotiki delujejo proti bakterijam in zdravijo predvsem vnete mozolje. Nanašajte jih izključno na vnete mozolje 2x na dan. Žal ne delujejo na zamašene pore tako, da ne pomagajo izbrisati komedonov s kože. Dobi se jih izključno na recept. 
  • Azelaična kislina prav tako lušči kožo in iz kože izbriše komedone, ki so prva faza v nastajanju mozoljev. Povzroča nekoliko manj iritacij kot retinoidi. Nanašate jo 2x na dan na očiščen obraz. Učinkovati začne po nekaj tednih uporabe, dokončen učinek pa lahko ocenimo šele po 3 mesecih uporabe. Zdravilo dvignete z receptom v lekarni.

Terapija v obliki tablet:

  • Antibiotiki delujejo tako, da pobijejo bakterije, hkrati pa imajo tudi protivnetno delovanje. Ne delujejo pa na komedone, zato dermatologi poleg antibiotika v obliki tablet pogosto predpišejo tudi lokalno terapijo. Tetraciklinski antibiotiki (Doxy) so najpogosteje predpisani antibiotiki za zdravljenje aken. Omenjeno zdravilo ne smejo jemati nosečnice in otroci pod 8 let starosti. Doxy ne jemljite s hrano, bogato s kalcijem (mleko in mlečni izdelki) ter pripravki, ki vsebujejo magnezijeve, železove, aluminijeve in cinkove soli (npr. prehranska dopolnila), saj je njegova učinkovitost manjša. Prav tako ni priporočljivo sočasno pitje alkohola med zdravljenjem z zdravilom Doxy. Druge vrste antibiotikov, ki se jih predpisuje za zdravljenje aken so azitomicin, trimetoprim.
  • Kontracepcijske tablete so učinkovite za zdravljenje aken pri ženskah, ki se jim akne poslabšajo pred menstruacijo, pa tudi pri ženskah, kjer se akne pričnejo v odrasli dobi in so posledica učinka androgenih hormonov na kožo. Za zdravljenje aken so primerne kontracepcijske tablete, ki vsebujejo novejšo generacijo progestinov, ki imajo nižjo androgeno aktivnost (npr. drospirenon, levonorgestrel, gestoden) ali pa vsebujejo ciproteron acetat, ki blokira androgene receptorje.
  • Isotretinoin je strukturni in funkcionalni analog vitamina A. Deluje tako, da močno zmanjša izločanje loja. Zdravila ne smejo jemati nosečnice. Ženske v rodni dobi, ki jemljejo zdravilo morajo sočasno jemati kontracepcijske tablete in sicer mesec dni prej in mesec dni po zaključku jemanja zdravila. Zdravilo vam lahko predpiše samo specialist dermatolog, v primeru, da ostali načini zdravljenja niso bili učinkoviti in imate hujšo obliko aken. Zaradi možnih stranskih učinkov zdravila so potrebne redne kontrole krvi pri zdravniku. Koža  in sluznice ob jemanju zdravila postanejo suhe. Prav tako ni priporočljivo izpostavljanje soncu ob jemanju zdravila, zato v poletnem času z jemanjem zdravila ponavadi prekinemo.

 KATERA ZDRAVILA ZA AKNE NE SMETE UPORABLJATI, ČE STE NOSEČI

Če ste noseči, za zdravljenje aken ne smete uporabljati naslednjih zdravil: isotretinoin (Roaccutane), antibiotiki iz skupine tertraciklinov (npr. doxyciclin (Doxy)) ter krem, ki vsebujejo lokalne retinoide (adapalen, tazaroten, tretinoin).

 ACNE TARDA ALI AKNE V ODRASLI DOBI

Pri določenih posameznikih se akne prvič pojavijo v odrasli dobi, oz. vztrajajo tudi po 25 letu starosti. V tem primeru govorimo o adolescentnih aknah. Bolezen je pogosta pri ženskah. Zanjo je značilen pojav vnetih mozoljev na spodnjem delu obraza, predvsem v predelu spodnje čeljustnice. Natančen vzrok bolezni zdravnikom ni točno jasen. Možni sprožilci so kozmetika, zdravila, kajenje, stres, prehrana in endokrine motnje. Zdravi se jih podobno kot vulgarne akne, oz. akne, ki se pojavijo pri najstnikih.

 PREHRANA IN AKNE

Dolgo časa je veljajo mnenje, da prehrana nima vpliva na akne. V zadnjih letih so se pojavile študije, ki so dolgoletna prepričanja dermatologov postavila na majava tla. Trenutno se nahajamo v položaju, kjer nimamo trdnih dokazov o vplivu prehrane na akne, prav tako pa vpliva prehrane ne moremo v celoti zanemariti. V takšnem položaju se je najbolje posluževati načela »primum non nocere« , ki je eno izmed načel zdravnikov in pomeni »sprva ne škodovati«. Priporočilo o dieti z nizko glikemično obremenitvijo lahko, ne samo izboljša akne, ampak tudi pripomore k bolj zdravemu življenju. Hrana, med katero spadajo torte, piškoti, čokolada, sladkane pijače, bel kruh in krompir vsebujejo visok glikemični indeks, kar na hitro dvigne raven sladkorja v krvi ter povzroči sproščanje večjih količin insulina, kar naj bi vodilo v nastanek aken. Omenjena živila je priporočljivo zamenjati s sadjem in zelenjavo, polnozrnatimi testeninami, basmati rižem in kus-kusom. Za tiste, ki se čokoladi ne morete odpovedati, je tu dobra novica, da 70% črna čokolada, ki vsebuje manjše količine sladkorja, aken ne poslabša. Drugo živila, ki bi lahko sodelovala pri poslabšanju aken, so mleko in mlečni izdelki. Kaj točno je v mleku, kar akne lahko poslabša, za enkrat še ni znano. Zanimivo je, da so opažali hujše poslabšanje aken pri uživanju posnetega mleka. Ker pa mleko vsebuje tudi dragocene snovi, kot je kalcij, ki je zelo pomemben pri odraščajočih najstnikih, je potrebna previdnost, če se odločite za strogo dieto brez mleka. Kot zdravnica bi vam na podlagi danes dostopnih raziskav svetovala predvsem zdravo in uravnoteženo prehrano. 

 

 

 Vsa besedila na spletni strani zavoda so last zavoda. Brez pisnega dovoljenja je prepovedano kopirati ali reproducirati ta besedila, razen izjem, ki jih določa zakonodaja. Vsakršen poseg v avtorsko pravico se po tem aktu šteje za kršitev pravic intelektualne lastnine.